ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Κέντρο Πρόληψης Ζωγράφου

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης, ως εξής:

- Γιώργος Καππής, Πρόεδρος, Δημοτικός Σύμβουλος, διευθυντής Α' βάθμιας εκπ/σης
- Ελένη Αστρινάκη-Τσίτσου, Αντιπρόεδρος, Περιφερειακή Σύμβουλος
- Φώτης Νταουντάκης, Γενικός Γραμματέας, εκπρόσωπος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού, πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ζωγράφου «Ο Καζαντζάκης».
- Ράνια Νενεδάκη, Ταμίας, Δημοτική Σύμβουλος
- Κωνσταντίνος Κακουρίδης, Μέλος, εκπρόσωπος του Δήμου Ζωγράφου
- Χαράλαμπος Κρανιώτης, Μέλος, Δημοτικός Σύμβουλος, εκπρόσωπος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Αττικής - Τομέας Ζωγράφου.
- Εμμανουήλ Καρυστιναίος, Μέλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Με τη σταθερή και έμπρακτη υποστήριξη του Δήμου Ζωγράφου αλλά και με τη σημαντική βοήθεια του νέου Διοικητικού Συμβουλίου συνεχίζουμε το έργο μας για 15η χρονιά και ήδη έχουμε οργανώσει και υλοποιούμε τις παρακάτω δράσεις:

1) Δράσεις πρόληψης στους παιδικούς σταθμούς

Τα τελευταία χρόνια οργανώνονται ανελλιπώς δράσεις πρόληψης στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας σε συνεργασία με τη διοίκηση και τους παιδαγωγούς.

Ειδικότερα, έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν τρεις (3) ομάδες γονιών με τη συμμετοχή συνολικά 60 γονιών. Οι συναντήσεις των ομάδων είναι εβδομαδιαίες και η συνολική διάρκεια των συναντήσεων είναι 24 ώρες.

Παράλληλα, θα ξεκινήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους παιδαγωγούς διάρκειας 10 ωρών. Στα σεμινάρια έχουν δηλώσει συμμετοχή 45 παιδαγωγοί.

2) Δράσεις πρόληψης στα Δημοτικά

Σε συνεργασία με τους διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων & κηδεμόνων των σχολικών μονάδων οργανώνονται μια σειρά από δράσεις που μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες και τα αιτήματα των ίδιων των σχολείων.

Ήδη έχουν ενημερωθεί για τις δράσεις μας οι διευθυντές και εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων & κηδεμόνων και σχεδιάζονται οι ομάδες γονιών και οι συναντήσεις παιδιών. Οι συναντήσεις παιδιών απευθύνονται σε μαθητές Ε' και Στ' Δημοτικού και θα ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο, όπως πάντα ημέρα Παρασκευή.
Παράλληλα, οργανώνεται για 2η συνεχή χρονιά το σεμινάριο εκπαίδευσης στο υλικό «Γυμνά-σιο Ερχόμαστε! Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο» που απευθύνεται σε δασκάλους της Στ' τάξης όλων των Δημοτικών σχολείων του Δήμου μας. Η ενημέρωση των δασκάλων για το πρόγραμμα θα γίνει την Παρασκευή 21/11/2014 σε συνεργασία με τον σύμβουλο Α' βάθμιας εκπαίδευσης. Τέλος, το Κέντρο μας υποστηρίζει προγράμματα Αγωγής Υγείας σε μαθητές Β', Ε' και Στ' Δημοτικού στα σχολεία 1ο, 19ο και 12ο μετά από αίτημά τους.

3) Δράσεις πρόληψης στα Γυμνάσια

Σε συνέχεια της μακροχρόνιας συνεργασίας μας με τα Γυμνάσια του Δήμου γίνεται φέτος προσπάθεια να οργανωθούν ολοκληρωμένα προγράμματα πρόληψης ανά σχολείο με τη συμμετοχή ολόκληρης της σχολικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς). Για το σκοπό αυτό ξεκινούν άμεσα εκπαιδευτικά σεμινάρια για καθηγητές καθώς και ενημερωτικές συναντήσεις για γονείς σε επιλεγμένα σχολεία.

Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή στα σεμινάρια εκπαίδευσης 38 καθηγητές Γυμνα-σίων από το 1ο, 3ο, 5ο, 6ο Γυμνάσιο Ζωγράφου και το 2ο Γυμνάσιο Καισαριανής. Για πρώτη χρονιά θα λειτουργήσουν ομάδες γονιών ανά σχολείο με πρώτη την ομάδα γονιών από το 6ο Γυμνάσιο Ζωγράφου που ξεκινά τον Δεκέμβριο μια σειρά από 12 δίωρες συναντήσεις.

4) Δράσεις πρόληψης στα Λύκεια

Σε συνεργασία με τους διευθυντές των Λυκείων και το Γραφείο Αγωγής Υγείας β' βαθμιας εκπαίδευσης Α' Αθήνας έχουν οργανωθεί συναντήσεις ενημέρωσης – συζήτησης σε μαθητές Λυκείου στο 1ο και 6ο ΓΕΛ Ζωγράφου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids. Η δράση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) και της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Κέντρο Ζωής».

5) Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids

Διοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids την 1η Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) και τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Κέντρο Ζωής». Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν:

• Προβολή της ταινίας ελληνικής παραγωγής «Θετικές Ιστορίες» στον Κινηματογράφο ΑΛΕΚΑ τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 20:00. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή του παραγωγού της ταινίας και εκπροσώπων των συνεργαζόμενων φορέ-ων. Θα διανεμηθούν δωρεάν προφυλακτικά.

• Ενημέρωση του νεανικού κοινού την Τετάρτη 3 και Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου στα café του Δήμου με συζήτηση, διανομή έντυπου υλικού και προφυλακτικών σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.


6) Δράσεις πρόληψης στο Στρατό

Στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ΟΚΑΝΑ, οργανώνουμε τα τελευταία χρόνια δράσεις ενημέρωσης σε μονάδες των σωμάτων ασφαλείας μετά από αίτημά τους.

Ειδικότερα, σε συνεργασία με το Τμήμα Διασυνδετικής Ψυχιατρικής του 401 ΓΣΝΑ υλοποιεί-ται προληπτική παρέμβαση διάρκειας 4 δίωρων συναντήσεων στην οποία συμμετέχουν 45 επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχίατροι και λοιπό ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου).

7) Συνεργασία με το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Από το 2001 και μετά το ΚΠ Ζωγράφου υποδέχεται φοιτητές ψυχολογίας για την πρακτική τους άσκηση. Στα πλαίσια της συνεργασίας μας και σε αναμονή της νέας ομάδας φοιτητών έγινε παρουσίαση της φιλοσοφίας και των δράσεων του Κέντρου στο Σεμινάριο Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών Ψυχολογίας τον Οκτώβριο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών .

Λίγα λόγια για την πρωτογενή πρόληψη

Το Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Ζωγράφου βρίσκεται πια στον 15ο χρόνο λειτουργίας του. Η χρήση και η κατάχρηση (νόμιμων και παράνομων) ουσιών και η ανάπτυξη νέων εξαρτητικών συμπεριφορών (πχ υπερβολική χρήση διαδικτύου, διαδικτυακός τζόγος) είναι σύνθετα φαινόμενα που συνδέονται στενά με το σύγχρονο τρόπο ζωής και δεν μπορούν να εξαλειφθούν εύκολα. Η αύξηση, επίσης, συμπεριφορών όπως ο σχολικός εκφοβισμός είναι εκδηλώσεις δυσλειτουργιών στη σημερινή οικογένεια ή/και το σχολείο που καθρεφτίζουν και τις δυσκολίες και εντάσεις της ίδιας της κοινωνίας.

Γι' αυτό η πρωτογενής πρόληψη δεν περιορίζεται στην ενημέρωση: η γνώση από μόνη της δεν αρκεί για να μας αποτρέψει από συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Η πρόληψη στοχεύει να ενδυναμώσει τα άτομα και τις ομάδες και να τους οχυρώσει απέναντι στη χρήση ουσιών μέσα από την καλλιέργεια δεξιοτήτων (φροντίδα εαυτού, αυτοεκτίμηση, επικοινωνία, συνεργασία, αποφασιστικότητα) και τη βελτίωση του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Σταθερές και υγιείς σχέσεις στην οικογένεια και το σχολείο βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν το δυναμικό τους και να αυτοπροστατευθούν.

Το Κέντρο μας οργανώνει προγράμματα στα σχολεία και στην κοινότητα με κύριο εργαλείο τη βιωματική δουλειά με μικρές ομάδες. Μέσα από την επικοινωνία, τη συνεργασία και την ανταλλαγή σε ομάδες ανθρώπων που μοιράζονται κοινές αγωνίες και προβληματισμούς (όπως γονείς, εκπαιδευτικοί) στοχεύουμε στην αμφισβήτηση των στερεοτύπων και των συμπεριφορών που οδηγούν στην άρνηση των προβλημάτων, την αδράνεια, το 'μπλοκάρισμα' της επικοινωνίας. Η αποδοχή, η ανταλλαγή και η επικοινωνία μέσα στο ασφαλές πλαίσιο της ομάδας βοηθά στην προσωπική ανάπτυξη και τη διερεύνηση νέων προτύπων επικοινωνίας. Παράλληλα γίνονται παρεμβάσεις σε επίπεδο σχολικών μονάδων αλλά και ευρύτερα στο Δήμο μας με στόχο την ενημέρωση όσο το δυνατόν ευρύτερου μέρους του πληθυσμού και την ενεργητική συμμετοχή τους στην πρόληψη.

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Ζωγράφου:
- Εμμανουήλ Καρυστιναίος, Επιστημονικά υπεύθυνος, κοινωνιολόγος,
- Μαρία Αναγνωστάκη, νομικός – εγκληματολόγος
- Βάνα Καρασιώτου, κοινωνική λειτουργός
- Μαρία Μαμιδάκη, κοινωνική ψυχολόγος
Γραμματειακή υποστήριξη: Παρασκευή Ασημάκη